B·Debate: El debat científic internacional a Barcelona
El 2016, més de 1.400 assistents i 186 ponents van debatre a Barcelona sobre l’àmbit de les ciències de la vida en el marc dels B·Debate - International Center for Scientific Debate Barcelona, una iniciativa de Biocat amb el suport de l’Obra Social “la Caixa” que pretén impulsar trobades internacionals d’alt nivell científic per promoure el diàleg, la col·laboració i l’intercanvi obert d’idees, iniciatives i coneixements entre experts de reconegut prestigi nacional i internacional. En la seva vuitena edició, B·Debate va contribuir, un any més, a posicionar Barcelona com a ciutat referent en generació de coneixement i Catalunya com a país d’excel·lència científica.
Al llarg de les vuit sessions que es van celebrar durant el 2016, els assistents van poder aprofundir sobre el genoma, el càncer, la ceguera, la salut mental, les malalties rares o el microbioma, entre d’altres. Un 46 % dels ponents eren estrangers, mostrant així la vessant més internacional de la recerca en aquestes àrees científiques.
Durant el 2016, B·Debate va involucrar a 56 entitats, el 36 % de les quals eren internacionals. Hi van participar entitats científiques de referència com l’Institut de Neurociències UAB, l'’Institut de la Màcula i la Retina, l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB), el Parc Científic de Barcelona (PCB), l’Hospital Sant Joan de Déu, l ’Institut Català d'Oncologia (ICO), la Universitat Autònoma de Barcelona, el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), COST Proteostasis, el Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG), l'IrsiCaixa AIDS Research Center, l'Institut de Biotecnologia i Biomedicina (IBB), el Jožef Stefan Institute (IJS) (Eslovènia), el Centre de Regulació Genòmica (CRG) i Leitat.
Les sessions de B·Debate disposen de la seva pròpia pàgina web, on es poden consultar els diversos materials que genera cadascuna de les trobades. El setembre del 2016 es va estrenar un nou portal web, més intuïtiu i dinàmic, que ha permès millorar la visibilitat de les sessions científiques. La nova plataforma té l’objectiu de maximitzar la difusió dels debats entre la comunitat científica i la societat en general. El portal és un espai informatiu que compila totes les activitats sota la marca B·Debate d’una manera més entenedora, simple i ordenada, amb una arquitectura coherent i una bona navegació que afavoreix la usabilitat. B·Debate també divulga el coneixement i els resultats obtinguts de la celebració dels debats mitjançant notícies i a través de les Sinopsis. Està disponible en dos idiomes, català i anglès.
El programa del 2016 va incloure les sessions següents:
· Cancer Therapeutic Resistance. Progress and Perspectives (7-8 d’abril).
· The Barcelona Debates on the Human Microbiome. From Microbes to Medicines (30 de juny-1 de juliol).
· Fighting Blindness. Future Challenges and Opportunities for Visual Restoration (6-7 de setembre).
· Plant Proteostasis. Towards a Green Based Industry (27-28 de setembre).
· Beyond Cancer Genomes. Barcelona Conference on Epigenetics and Cancer (13-14 d’octubre).
· Early Life Experiences. Vulnerability or Resilience? (25-26 d’octubre).
· Imaging for Life. From Molecules to Diagnostics and Therapy (8-9 de novembre).
· Drug Repurposing for Rare Diseases. The Cure for the 21st Century (17-18 de novembre).
Cosmocaixa és la seu de la gran majoria de les trobades.
Malalties rares, el genoma, el càncer, o el microbioma van ser temes de debat durant el 2016.
Més de 1.400 persones van assistir a les vuit sessions de B·Debate celebrades el 2016.