EIT Health, una aposta estratègica europea 

El 2015 va entrar en funcionament l’EIT Health, la iniciativa europea més gran en l’àmbit de la innovació i l’emprenedoria per a una vida saludable i un envelliment actiu, que havia estat aprovada per l’Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia (EIT) el desembre del 2014.

Biocat és membre associat d’EIT Health i, des del 2008, havia estat treballant per impulsar aquesta iniciativa, coordinant i dinamitzant les entitats que participen en el node català-espanyol perquè la proposta presentada recollís els interessos de l’ecosistema català-espanyol i tingués tots els elements per guanyar la convocatòria. 

L’EIT Health és un consorci que comprèn 140 empreses, universitats i centres de recerca, totes elles líders en els seus catorze països europeus d’origen. El node local d’EIT Health, EIT Health Spain, en què participa Biocat com a associat adjunt, està format per disset entitats —universitats, empreses, centres de recerca, hospitals i centres tecnològics— rellevants als seus sectors i compromeses amb la innovació en salut i el seu impacte en la millora de la qualitat de vida dels ciutadans.

Les entitats que formen part de l’EIT Health Spain són, com a socis principals, la Universitat de Barcelona, ATOS, la IESE Business School, l’Institute for Bioengineering of Catalonia (IBEC), l’Instituto de Biomecánica de Valencia (IBV), la Universidad Politécnica Madrid (UPM), Ferrer i Abbott Laboratories.

Com a socis adjunts hi participen, a més de Biocat, l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), la Fundació Bancària La Caixa, GMV, LEITAT, P.A.U. Education, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu i PREMAP Seguridad y Salud.

A més d’Espanya, EIT Health compta amb nodes a Alemanya, França, el Regne Unit/Irlanda, Bèlgica/Holanda i Escandinàvia. També està integrat per sis regions connectades al consorci, anomenades InnoStars, com són Croàcia, Hongria, Polònia, Portugal, Eslovènia i Gal·les.

Amb un pressupost total de 140 milions d’euros, és una de les iniciatives més ambicioses desenvolupades a l’àmbit de la salut que compta amb finançament públic. Tenint en compte la innovació com a base per al creixement, la competitivitat i el benestar social, l'EIT Health té com a objectiu crear al voltant de 340 noves idees de negoci fins a l'any 2018. Això no només genera noves oportunitats de mercat per a una mitjana de 70 start-ups per any, sinó que també proporciona respostes als requisits de salut actuals i futurs. A més, a través dels seus programes d’educació, implica a un milió d’estudiants en els programes impulsats per l’associació.

 

Deu equips van participar en els Local trainings que es van celebrar el novembre al PCB.

Un objectiu doble: acceleració de projectes i formació innovadora

Durant el 2016, Biocat va participar en els programes d’acceleració següents:  

·   Business Plan Agregator, que promou l’entrada a mercat i la possibilitat de crear una nova activitat econòmica.

·  Proof of Concept and Headstart, que promou finançament per a les empreses emergents i pimes per desenvolupar nous productes i serveis per a les àrees d’interès d’EIT.

A més, Biocat va organitzar els Local trainings, sessions formatives dirigides a emprenedors amb una idea de negoci en estadi primerenc. El principal objectiu de les sessions és validar el model de negoci i capacitar als emprenedors per reduir de manera significativa els riscos tecnològics, financers i comercials.