5è Fòrum de la BioRegió: "Com crear valor en un sistema de salut i en un ecosistema en transformació"

El passat 25 de novembre del 2016 va tenir lloc el 5è Fòrum de la Bioregió al Palau de Congressos de Catalunya amb un marcat caràcter internacional sota l’eslògan "Understanding how to create value in a changing healthcare & life sciences ecosystem".

La benvinguda va anar a càrrec del conseller de Salut  de la Generalitat, Antoni Comín, la directora general de BCN Peptides Berta Ponsati (Silver Sponsor d’aquest Fòrum) i Albert Barberà, CEO de Biocat, qui va destacar que "cal créixer i estar preparats per afrontar la complexitat d’aquest sector en constant evolució".

Més de 300 professionals del sector de les ciències de la vida i la salut es van congregar en la que va ser una jornada intensa caracteritzada per ponències d’experts internacionals que van compartir experiències d’èxit de models de col·laboració publicoprivada, així com best practices en els sectors de la biofarma, el medtech i el digital health. Addicionalment, hi va haver un espai per al networking durant un coffee break patrocinat per Caixa Capital Risc i un diàleg sobre els temes més estratègics de la BioRegió de Catalunya.

L’objectiu fixat per aquesta cinquena edició va ser proporcionar una perspectiva integradora i transversal davant d’un entorn caracteritzat per la incertesa econòmica, la volatilitat del mercat, els canvis reguladors i una major demanda d’innovació i de creació de valor. Per aquest motiu, es va fer una clara aposta per un programa totalment internacional amb ponents de Canadà, els Estats Units, Alemanya i el Regne Unit.

El fundador i director no executiu de MedCity, Simon Howell (entitat del sud d’Anglaterra que promou l’emprenedoria a les ciències de la vida) va donar el tret de sortida explicant com afegir valor a través de l’associació i alertant que els principals competidors ara són internacionals.

Tendències de futur i temes emergents de la indústria

Durant una sessió amb tres ponents reconeguts —patrocinada per Biokit es van explorar les variables que estan prenent força en el futur de la indústria.

Michael Müller, soci gerent de Monacon Beteiligungs GmbH, va posar de manifest els canvis soferts a la cadena de valor per part de les biotecnològiques i les farmacèutiques: un model més obert que externalitza la innovació i busca socis en noves teràpies i medicina personalitzada (veure presentació). Per altra banda, David Cassak, soci gerent d’Innovation in Medtech LLC, va destacar que la crisi de finals del 2000 va provocar un canvi en el model de les empreses; de volum a valor. Com a conclusió, Vishal Gulati, soci de Draper Esprit, va fer palès l’augment de la percepció del propi estat de salut a la societat i la voluntat dels pacients de poder accedir a les seves pròpies dades (veure presentació).

Models d’excel·lència en la transferència de tecnologia i la comercialització de la ciència

Un dels temes candents del sector ja el posava de manifest l’Informe Biocat 2015: la capacitat de generació d’activitat econòmica del sistema d’R+D+i de Catalunya (patents, llicències i spin-off) no està en proporció amb l’activitat de producció científica. Per aquest motiu, al Fòrum, i amb el suport del patrocini de Reig Jofre, es va apostar per portar dos models d’èxit internacional en la col·laboració publicoprivada: el de Massachussets i el de Toronto. Susan Bannister, ex-presidenta del Massachusetts Life Sciences Center, va destacar la necessitat de promoure i encoratjar l’emprenedoria, amb best practices i casos d’èxit de Massachusetts. El mateix va fer Zayna Khayat, directora del programa d’avaluació tecnològica d’innovació a Mars Excite (Mars Health) amb la realitat de Toronto  (veure presentació Susan Bannister , veure presentació Zayna Khayat).

Un Chief Scientist a Catalunya?

Biocat va introduir al debat la possible necessitat d’incorporar aquesta nova figura al sistema, atenent les darreres tendències vistes a països com Canadà, Austràlia, Anglaterra o Escòcia. Mehrdad Hariri, president i director general de la Canadian Science Policy Centre, va ser l’encarregat d’explicar els models de Chief Science Officer i Chief Science Advisor i les seves diferències, concloent que un Chief Innovation Officer seria el més adient per fer front a la manca de transferència de tecnologia a Catalunya (veure presentació).

El paper de la ciència a la Bioregió

Una altra novetat amb què va comptar el Fòrum va ser la presentació dels Diàlegs de la Bioregió, un cicle que tindrà continuïtat durant el 2017 i el 2018, en què personalitats i experts del sector de les ciències de la vida i la salut tractaran els aspectes més estratègics i rellevants del sector.

El president del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), Andreu Mas-Colell, i el director associat del Barcelona Supercomputing Center (BSC), Josep Maria Martorell, van protagonitzar la primera conversa, la qual va tractar sobre el rol que juga la ciència a la BioRegió.

Un dels temes que es van posar sobre la taula va ser la transferència de tecnologia i la valorització de la recerca,  amb un clar missatge de Martorell: "Si la ciència és excel·lent, la transferència arriba". També es va posar en relleu la necessitat de difondre la ciència que es fa a Catalunya, no només a la població en general sinó també entre els polítics. 

Diàlegs de la BioRegió: Ciència

Més de 300 líders del sector de les ciències de la vida i la salut van assistir al Fòrum de la BioRegió 2016.

El conseller de salut, Antoni Comín, donant la benvinguda.

Susan Bannister, Zayna Khayat i Jorge Juan Fernández, director acadèmic de MOEBIO, debaten sobre els models d’èxit en la col·laboració publicoprivada.