MOEBIO: accelerant la creació d’start-ups innovadores i la formació d’emprenedors disruptors
Moebio és una iniciativa que aplega diversos programes formatius de llarga i curta durada que tenen l’objectiu comú de promoure l’emprenedoria en l’encreuament de la tecnologia, les biociències, la salut i la gestió empresarial. Moebio ja està reconeguda com una de les acceleradores de més èxit de la BioRegió i d’Europa.
El seu programa insígnia, Design Health Barcelona (d·HEALTH Barcelona), és un curs d'innovació en tecnologies mèdiques sanitàries dirigit a tots aquells joves amb talent i amb esperit emprenedor que vulguin contribuir a millorar el món en l'àmbit de la salut. El programa acompanya equips multidisciplinaris en un procés global d’identificació de noves oportunitats i de desenvolupament de tecnologies innovadores que poden donar resposta als grans reptes que el sector enfronta a escala mundial.
d·HEALTH basa la seva metodologia en el Biodesign Fellowship d’Stanford, en què, a través d’un procés d’immersió clínica, els alumnes van detectar in situ necessitats no satisfetes com a base per dissenyar nous productes i serveis. En aquesta darrera tercera edició, i amb la col·laboració de l'Hospital Clínic, l'Hospital Sant Joan de Déu i l'Institut Guttmann, els fellows van detectar fins a 990 necessitats insatisfetes que es van concretar en tres solucions innovadores sobre el microbioma, la higiene oral per a nens amb necessitats especials i la hidratació en pacients en hemodiàlisi, respectivament.
Durant l’acte de graduació que va tenir lloc al Mobile World Center, a l’octubre, els projectes es van presentar en públic, juntament amb els projectes sortits d’edicions anteriors, i els exalumnes van exposar els resultats obtinguts i van compartir experiències amb els nous fellows. La cerimònia va comptar també amb un convidat d’honor, John M. Collins, PhD i COO del Center for Integration of Medicine and Innovative Technology (CIMIT), qui, amb més de 25 anys d’experiència internacional en la comercialització de tecnologies innovadores i després d’haver accelerat més de 600 projectes al CIMIT, va compartir set "lliçons" amb l’audiència: centrar-se en necessitats clíniques no cobertes rellevants; comprendre les parts involucrades i escoltar als agents de finançament; tenir perseverança; esdevenir paranoic si cal i tenir sota control tot allò que pugui malferir el negoci; treballar amb bons professionals i cultivar una cultura d’empresa; cercar assessorament; crear una xarxa de contactes, i captivar els inversors amb la teva història.
Segons les seves pròpies paraules,"el 42 % de les start-up en healthtech fracassen perquè venen productes que ningú no vol. Ser un emprenedor és dur. Però ser un emprenedor en salut és el més difícil".
Com en altres edicions, el màster va tenir una durada de nou mesos en què els fellows van poder experimentar un cicle complert d’innovació i assolir els aprenentatges i objectius establerts en cinc fases del programa: la fase "Bootcamp", enfocada a formar els equips de treball multidisciplinaris; la fase "Identify", que té com a finalitat identificar necessitats mèdiques no cobertes; la fase "Invent", dirigida a dissenyar una solució disruptiva d’innovació tecnològica per donar resposta a una de les necessitats escollides; la fase "Implement", en què es trasllada aquesta idea d’innovació a un projecte de negoci viable en el mercat, i la "Graduation Day", en què finalment els fellows tenen l’oportunitat de presentar els seus projectes davant un panell d’experts.
Novetats 2016: intercanvi i mobilitat més internacional
El 2016, d·HEALTH es va integrar en el programa Clinical Innovation Fellowships de l’EIT Health, el consorci de salut més important a Europa liderat per tres programes de biodisseny i emprenedoria en salut: d·HEALTH, de Biocat, Bioinnovate Ireland, de la Universitat de Galway (Irlanda) i Clinical Innovation Fellowships, de l’Institut de Karolinska (Suècia), tots tres basats en la metodologia d’Stanford Biodesign. Un dels principals objectius del programa va ser promoure la mobilitat i l’intercanvi d’alumnes. Vuit fellows dels programes de biodisseny CTMH de l’Institut de Karolinska i del Bioinnovate de Galway van assistir al "Graduation Day" per compartir experiències i resoldre dubtes en relació al procés d'innovació i demanar consells sobre com afrontar les dificultats amb què s’havien trobat els seus homòlegs de Barcelona.
En aquest sentit, el 2016 els fellows de d·HEALTH van visitar també el programa de biodisseny de Galway, cosa que els va permetre conèixer l’ecosistema de la regió, intercanviar experiències i rebre feedback sobre les necessitats detectades en la fase d’immersió clínica, en aquest cas en els àmbits de l’otorinolaringologia, la dermatologia i salut cardiotoràcica. A més a més, els fellows van poder accedir a un estudi sobre el target i el mercat potencial als quals van adreçats els projectes. La trobada també va incloure testimonis d’antics alumnes que van explicar el grau de maduració en què es trobaven els seus projectes. Entre ells, es troba l'start-up Embo Medical, que ja ha llançat dos productes al mercat. De Bioinnovate Ireland van sorgir 14 projectes en biodisseny que seguien actius, un dels quals ha estat comprat per un fons d’inversió.
Per completar la visita, el grup va tenir dues reunions més. La primera, amb Brendan Boland, ex-fellow de l’edició 2014 i CEO d’Alt Surgical, empresa que va fundar a partir de Bioinnovate Ireland. La segona trobada va ser amb John Linehan, membre de l’advisory board de Bioinnovate Ireland i professor de bioenginyeria de la Universitat d’Stanford (Califòrnia), qui va realitzar una xerrada inspiradora i va explicar com es podia entrar al mercat dels Estats Units i quines ajudes hi havia per a les start-ups.
Una altra novetat dins el programa va ser la masterclass gratuïta sobre lideratge creatiu a la facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, en què es van explorar tècniques i models d’aprenentatge sobre la creativitat en el camp empresarial. L’activitat va estar impartida per Paul Natorp, de l’escola danesa de disseny KaosPilot, reconeguda per la seva metodologia disruptiva, i per David Storkholm, coach professional i entrenador de lideratge.
En aquesta edició, el programa d·HEALTH Barcelona va comptar amb el suport de Sanofi i de la Fundació Banc Sabadell, i amb la col·laboració de Mobile World Capital Barcelona i de l’escola danesa KaosPilot.
Com en edicions anteriors, Biocat va obrir al públic algunes de les sessions de d·HEALTH Barcelona a través del MOEBIO Short Programs, programes formatius adreçats a estudiants, professionals o emprenedors que aporten coneixements pràctics sobre temes clau en l’assistència sanitària, la innovació, la gestió i l’esperit empresarial. Cada programa va tenir una durada màxima de 20 hores cadascun, dividides entre tres i vuit sessions de diferent extensió.
Els fellows en la seva visita a Galway amb Raquel Riera, cap d’Innovació i Desenvolupament de Talent a Biocat.
Els fellows durant l’acte de "Graduation Day".
John Collins, compartint set "Lessons learned" durant la cerimònia.
Mowoot, el dispositiu per combatre el restrenyiment crònic.
Sens dubte, una de les notícies de l’any va ser l’adjudicació d’1,14 milions d’euros a la start-up usMIMA, sorgida del màster d·HEALTH, per part del programa de la Unió Europea Horizon2020. La companyia va ser seleccionada entre prop de 1.400 empreses de setze països i va treure al mercat un dispositiu mèdic no invasiu, MOWOOT, per combatre el restrenyiment crònic dels pacients amb ictus, lesions medul·lars i malaltia de Parkinson. Els recursos de finançament adquirits s’empraran per desenvolupar un estudi clínic multicèntric internacional, reduir costos en el procés de fabricació i desenvolupar un nou dispositiu que inclogui connectivitat.