Contribuïnt a la internacionalització del sector

bioXclusters plus (2015-2017)

bioXclusters plus és l'aliança meta-clúster per donar suport a la internacionalització de les pimes i per actuar com un únic punt d'entrada a Europa als actors internacionals en salut i ciències de la vida de mercats estratègics (Estats Units, Brasil, Xina, Japó, Austràlia i Corea del Sud). Aquest projecte està impulsat conjuntament pels principals clústers de salut d’Europa: Biocat (Catalunya), BioM (Bavaria), bioPmed (Piemonte) i Lyonbiopole (Auvergne-Rhône-Alpes).

Durant el 2016 diversos bioXclusters han realitzar diferents activitats que han millorat el camí a la internacionalització en medicina personalitzada, com l’EU-Japan matchmaking o la missió comercial a Osaka i Yokohama (BioJapan), els tallers del cluster EU-Japan i el MoU signat amb Corea del Sud, Adelaida (Austràlia) o TOHealth! (Canadà).

Una plataforma d'e-learning, un sistema de llenguatge online i l'informe de Brasil són algunes de les eines que bioXclusters Plus ha preparat durant 2016 per donar suport al desenvolupament internacional de les seves pimes i socis.

Boost4Health (2016-2019)

El projecte europeu de l’Interreg del Nord-oest Boost4Health reuneix a 11 organitzacions líders del sector de les ciències de la vida amb fortes xarxes comercials. Els socis que participen en aquest projecte, juntament amb Biocat són: Brabant Development Agency, BOM (Països Baixos), East Netherlands Development Agency, Oost NV (Holanda), Biopeople (Dinamarca), BioRegio STERN Management, STERN (Alemanya), GM Business Support Ltd, MGC (Regne Unit), Kent County Council, KCC, (Regne Unit), Eurosanté (França), ID2Santé, Innovation and development of the health sector in Bretagne (França) i University of Liége, ULg (Bèlgica).

En aquest projecte, Biocat lidera la preparació d'una xarxa de validació de productes transnacional i de proves (centres d'assaigs clínics, hospitals, laboratoris vivents) que connecta les pimes amb els centres de validació de les innovacions en ciències de la vida en altres regions europees. L’objectiu és ajudar a les pimes a validar les seves innovacions en ciències de la vida a tot Europa per portar productes al mercat europeu de manera més ràpida i eficaç.

Durant 2016 el consorci es va centrar en la preparació, la gestió i la comunicació del projecte, així com en els serveis de formació per a pimes que oferirà.

Onconet (2016-2019)

Onconet és una multi xarxa d’oncologia entre centres de recerca, universitats, institucions de salut i empreses amb l'objectiu de: fer l’inventari i mutualització els recursos i capacitats, desenvolupar i compartir les innovacions en el camp del càncer pel benefici dels pacients, enfortir les sinergies i les accions col·lectives entre els actors implicats en la lluita contra el càncer i donar importància en l'àmbit europeu i internacional  l'excel·lència en la investigació en el càncer dels socis de ONCONET SUDOE.

Els socis que participen en aquest projecte, juntament amb Biocat són: Université Toulouse III Paul Sabatier (França), Navarrabiomed-Fundación Miguel Servet (Espanya), Fundación Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (Espanya), Fundación Parque Tecnológico de Ciencias de la Salud de Granada (Espanya), Universidade de Coimbra (Portugal) i la Fundación para la Investigación Biosanitaria de Andalucía Oriental (Espanya). 

Biocat treballa sobre l'inventari i la comparació de tècniques de diagnòstic, la personalització de teràpies i pràctiques de determinació de pronòstic a tot Europa per tal d'elaborar directrius globals per millorar el tractament del càncer. Això elevarà esdeveniments de sèrie que connectaran als investigadors de la BioRegió amb les institucions europees de primer nivell i atraurà el talent de tot Europa a través de simposis i congressos.

Missió comercial a Japó, Osaka i Biojapan 2016

Gràcies a una col·laboració excepcional  entre bioXclusters Plus i el EU-Japan Centre, al voltant de 60 participants de nou països europeus diferents (Àustria, França, Alemanya, Grècia, Itàlia, Països Baixos, Espanya, Suècia i el Regne Unit) han participat en la missió conjunta d’Osaka i Yokohama.

Del 10 al 11 d’octubre de 2016, les empreses han assistit a conferències específiques sobre la indústria al Japó per discutir oportunitats de negoci i temes regulatoris. L’11 d’octubre es van unir a la European Biotech & Pharma Partnering Conference a Osaka, el clúster de biotecnologia d’Osaka i el EU-Japan Centre, on han fet 288 B2B reunions amb 61 empreses i organitzacions japoneses de la regió de Kansai.

Durant els últims tres dies de la missió, la delegació conjunta ha assistit a la 18a edició de BioJapan, la fira de referència del sector a Àsia. Finalment, el 13 d'octubre, els socis de bioXclusters Plus han presentat la seva iniciativa al Japó en la cimera Bio clúster organitzada per l'Associació de Bioempreses Japonesa (JBA).

Aquesta ha estat la primera de les accions realitzades per bioXclusters Plus al 2016 per construir una "porta d'accés directe" al Japó per les pimes europees per tal d'ajudar a reforçar el seu accés al mercat i fomentar les relacions comercials.

Més informació

Casos d'èxit a la missió comercial del Japó

MindTheByte

En el marc de la missió comercial del Japó, l’empresa biotecnològica catalana Mind the Byte ha signat un acord de distribució amb l’empresa japonesa Filgen i espera uns ingressos d'1,2 milions d'euros al 2020 del mercat japonès.

"Aquesta és la tercera vegada que viatgem al Japó, i les reunions que hem tingut aquesta setmana mostren que la perseverança i la confiança són claus; tot i que està molt lluny del primer enfocament que vam fer un any i mig enrere ", va dir el fundador i CEO de l’empresa, Alfons Nonell-Canals, qui també va celebrar aquesta nova fita ja que considera que el Japó es un país clau en el sector. "S'espera que el mercat mundial de la bioinformàtica al Japó creixi un 21% el 2020", va afegir.

Més informació

Alfons Nonell-Casals, fundador i conseller delegat de Mind the Byte, amb l'equip de la delegació japonesa d'ACCIÓ.